Samoliječenje (Self-medication)  je korištenje proizvoda za samoliječenje i prevenciju u svrhu brige o vlastitom zdravlju.

Što trebate znati o bezreceptnim lijekovima?

Mnoge lijekove možete kupiti i bez prethodnog posjeta liječniku. Takve lijekove najčešće nazivamo bezreceptni lijekovi. Sve dok slijedite upute za uporabu koje su priložene uz lijek, oni su sigurni i učinkoviti za uporabu. Mnogi lijekovi koje ste nekad mogli dobiti samo uz liječnički recept, danas se mogu kupiti u ljekarni gdje vam je ljekarnik na raspolaganju za upite i savjete kako ispravno koristiti taj lijek.

Zašto neke bezreceptne lijekove možemo kupiti samo u ljekarni?

Neki bezreceptni lijekovi su klasificirani kao «lijekovi iz ljekarne.» To znači da se takvi lijekovi mogu kupiti isključivo u ljekarnama.
Oni su tako klasificirani iz sljedećih razloga:

  • Ljekarnik, ili tehničar u ljekarni koji sudjeluje u prodaji lijekova, trebali bi vas pitati neka      pitanja kako bi se uvjerili da je taj lijek uistinu pravi izbor za vas i vaše tegobe
  • Lijekovi sadrže sastojke koji mogu uzrokovati probleme kod osoba koje boluju od nekih   kroničnih bolesti, npr. dijabetesa, astme, visokog krvnog tlaka, ili možda mogu imati učinak na druge lijekove koje pacijent uzima.
  • Lijekovi sadrže sastojke koji mogu uzrokovati probleme ukoliko ih uzimate u prevelikoj dozi ili predugo. To se odnosi na neke tablete protiv bolova ili protiv prehlade.

Kako znati je li odabrani lijek dobar za mene i siguran za uporabu?

Uvijek pročitajte upute koje se nalaze na kutiji lijeka ili, ukoliko postoji, uputu o lijeku koja je priložena uz lijek. U uputama je jasno navedeno čemu je lijek namijenjen i kako ga uzimati. U uputama ćete naći i posebne napomene i razloge radi kojih biste možda trebali biti oprezni pri uzimanju toga lijeka. Isto tako, postoje slučajevi u kojima ga uopće ne biste smjeli uzimati.

Prije početka uzimanja trebate biti oprezni jer:

  • Neki lijekovi nisu za ljude koji boluju od određenih bolesti
  • Neki lijekovi se ne smiju koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja
  • Neki lijekovi se ne smiju koristiti s nekim drugim lijekovima i mogu uzrokovati neželjenu reakciju. Ovo se može dogoditi kada kupujete bezreceptne lijekove, ali i kada vam lijek prepiše liječnik ili preporuči neki drugi zdravstveni djelatnik. Prema tome uvijek recite ljekarniku koje lijekove uzimate, pa i prirodne pripravke, ako ih uzimate.

Ukoliko i najmanje sumnjate je li neki bezreceptni lijek za vas ili nije, uvijek pitajte svog ljekarnika za savjet.

Što će se dogoditi ako uzmem prekomjernu dozu lijeka?

Ispravna doza lijeka je pažljivo određena kako bi on bio što učinkovitiji, a istovremeno uzrokovao što manje nuspojava ili drugih problema. Ukoliko uzmete više od preporučene doze, to ne znači da će lijek djelovati bolje ili brže, već postoji mogućnost javljanja neželjenih nuspojava koje ponekad mogu biti neugodne pa čak i opasne. Ukoliko pak koristite manju dozu od preporučene, lijek neće dati rezultate koje od njega očekujete.

Što učiniti ako uzimam bezreceptni lijek duže od preporučenog vremena uzimanja koje se navodi na pakiranju ili u uputi?

Nikada nemojte koristiti neki lijek duže od vremena koje piše na pakiranju. Većina bezreceptnih lijekova ili liječi manje bolesti, koje se trebaju izliječiti u nekoliko dana, ili liječi bolesti koje traju dulji vremenski period ali se sigurno mogu liječiti bezreceptnim lijekom i ne zahtijevaju posjetu liječniku. U uputi koja je priložena uz lijek navodi se najduže dozvoljeno vrijeme uzimanja lijeka. Ukoliko smatrate da postoji potreba za uzimanjem lijeka duže od preporučenog vremena, upitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet.

Ukoliko vi ili netko iz vaše okoline ima problema s prestankom uzimanja lijeka, pitajte ljekarnika za savjet ili nazovite jedan od povjerljivih brojeva telefona koji se navode u ovom letku.

S kim mogu razgovarati ukoliko moji simptomi nisu nestali ili ako me korištenje bezreceptnog lijeka zabrinjava?

Ukoliko vaši simptomi nisu nestali, trebali biste razgovarati s ljekarnikom.

Zašto se obratiti svojoj ljekarni i ljekarniku za savjet?

Ljekarnici su stručnjaci za lijekove. Ljekarnici provedu pet godina na studiju i stažiranju i oni poznaju lijekove bolje od bilo kojeg drugog zdravstvenog djelatnika.

Ljekarnike se uči kako liječiti manje tegobe te kako razlikovati lakše bolesti od onih koje mogu prerasti u nešto ozbiljnije. Ukoliko trebate bezreceptni lijek, ljekarnik vam može pomoći odabrati najbolji lijek za vas u skladu s vašim simptomima. Ljekarnici će vam reći trebate li posjetiti liječnika te kada se možete sami liječiti uz pomoć bezreceptnih lijekova i proizvoda za samoliječenje. Oni vam također mogu reći kada će neke tegobe proći same od sebe, bez lijeka.

Ljekarnici su vam dostupni bez prethodne najave u ljekarnama i uvijek vam mogu dati savjet.

Ljekarnici vam mogu pomoći savjetima o uzimanju lijeka bez obzira radi li se o lijeku koji ste dobili na recept ili bezreceptnom lijeku.