Neka zdrava odluka postane zdrava navika!

Zapitaj se za zdravlje!

Jeste li znali da samo jedna zdrava odluka može poboljšati
Vaše zdravlje i znatno podići kvalitetu Vašeg života?

Jedna zdrava odluka svaki dan je ono
što za svoje zdravlje možemo učiniti odmah.
Svakodnevno pridržavanje barem jedne od zdravih odluka dokazano poboljšava opće zdravstveno stanje pojedinca,
a time i kvalitetu života.

Tjelesna aktivnost
Samo 30 minuta hodanja svaki dan može značajno poboljšati Vaše zdravstveno stanje. Redovito kretanje pomaže u sprječavanju i korekciji prekomjerne tjelesne težine, bolesti srca i krvih žila, dijabetesa, te održavanju tjelesne forme i poboljšanju općeg fizičkog i psihičkog stanja pojedinca. Jedna od zdravih odluka koje trebate početi primjenjivati već danas je redovita tjelesna aktivnost.
Već i nakon redovite polusatne šetnje Vaše će zdravlje biti unaprijeđeno!

Zdrava prehrana
Voća i povrća nikad dovoljno u našoj prehrani! No, brojne svakodnevne obveze i ubrzan način života uglavnom znače i manju brigu za zdravu prehranu. Voće i povrće dokazano poboljšavaju opće zdravstveno stanje zbog visokog udjela neophodnih vitamina i minerala, a kada je uravnotežen unos i ostalih zdravih namirnica Vaše je zdravlje u Vašim rukama. Zdravija prehrana je zato Vaša zdrava odluka za svaki dan!

Odustajanje od loših navika
Iako se čine najteže među zdravim odlukama, prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola su odluke koje će Vam promijeniti život. Prestanak pušenja znatno umanjuje rizik od zloćudnih bolesti koje se češće javljaju kod pušača, kao i od bolesti srca i krvnih žila. Ukoliko želimo unaprijediti svoje zdravlje konzumacija alkohola mora biti umjerena.

Odgovorno samoliječenje
Ovu vrstu liječenja pojedinac poduzima radi očuvanja zdravlja i/ili rješavanja manjih zdravstvenih tegoba kao što su prehlada, kašalj, glavobolja, probavni problemi, menstrualne tegobe, križobolja, lakše ozljede, blaža nesanica, alergije – uz prepoznavanje simptoma i odgovornu upotrebu bezreceptnih lijekova. Samoliječenje podrazumijeva i odgovornu procjenu simptoma i/ili bolesti bilo samostalno ili u suradnji s liječnikom ili ljekarnikom.

Pitajte i ljekarnike!
Osobe koje se učinkovito brinu za svoje zdravlje su u mogućnosti donositi pouzdane odluke o zdravlju. A ljekarnici će Vam reći trebate li posjetiti liječnika, te kada se možete liječiti sami uz pomoć bezreceptnih lijekova i proizvoda za samoliječenje. Oni Vam također mogu reći kada će neke tegobe proći same od sebe, bez lijeka.

Dobrobiti unapređenja zdravlja za društvo su samopouzdani pacijenti s poboljšanim općim stanjem, očekivanim duljim životnim vijekom i značajno većom kvalitetom života u starijoj životnoj dobi.

Država koja potiče brigu pojedinca za vlastito zdravlje može očekivati zdraviju populaciju i preraspodjelu resursa u prioritetna područja. Unapređenje zdravlja može imati odlučujuću ulogu u prevenciji nadolazeće globalne epidemije kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih žila, zloćudne bolesti i dijabetes.

Kada ove zdrave odluke prerastu u zdrave navike
Vaše zdravlje će već biti unaprijeđeno!

Udruga HUPBR/CASI tijekom lipnja 2012. godine organizira kampanju „Zapitaj se za zdravlje!“ kojoj je cilj potaknuti brigu pojedinca za vlastito zdravlje, kao i za zdravlje svoje obitelji. Tijekom kampanje ćemo svojim aktivnostima nastojati potaknuti širu javnost da donese barem jednu zdravu odluku kojom će dugoročno poboljšati i unaprijediti svoje zdravlje. Jedan od prioritetnih ciljeva Udruge HUPRB/CASI je naglasiti savjetodavnu ulogu ljekarnika kad je riječ o samoliječenju blažih bolesti, te o pružanju stručnih informacija i savjeta o unapređenju zdravlja.

Javnozdravstvenu kampanju „Zapitaj se za zdravlje!“
prepoznale su i podržale brojne državne institucije i medijske kuće:

*Izvor: Consumer Health Products Canada

Comments are closed.